Het afsluiten van een hypotheek is natuurlijk een enorme stap en ook beslissing. Het is daarom dus ook niet zo heel vreemd dat de meeste mensen ervoor kiezen om wat hulp inschakelen. Het is daarom dus ook zeker aan te raden om vooral als starter, te kiezen voor een hypotheekadviseur, die je kan voorzien van onafhankelijk hypotheek advies. Hoe dit exact werkt en wat je er allemaal van kunt verwachten, leggen we je in dit artikel verder uit. Ondanks het feit dat er namelijk kosten mee gemoeid gaan, levert het je vaak veel meer op, dan wat het je uiteindelijk kost.
Wat doen een hypotheekadviseur allemaal?Een hypotheekadviseur geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van je hypotheek. De adviseur bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Hij kijkt welke hypotheek het beste past bij jouw situatie. De hypotheekadviseur leidt het hele proces van a tot z in goede banen.
Hoe vind je een goede hypotheekadviseur?Het vinden van een goede hypotheekadviseur kan op een aantal verschillende manieren. Vaak kun je dit online doen, maar ook bij de bank kun je terecht voor een adviseur. Echter is het wel aan te raden om te kiezen voor een onafhankelijke adviseur. Deze heeft namelijk geen belang bij een bepaalde geldverstrekker, maar heeft als doel het afsluiten van een hypotheek. Je kunt je dus wel voorstellen dat deze adviseur er alles aan zal doen om jou een hypotheek af te laten sluiten, tegen een zo gunstig mogelijk tarief.
Wat zijn de kosten voor een adviseur?De kosten voor een goede hypotheekadviseur kunnen nogal verschillen. Wat je ziet, is dat het voor voor starters fijn is om een persoonlijk adviseur te hebben, die ze gedurende het hele traject ook daadwerkelijk kan begeleiden. De kosten voor deze hypotheekadviseur liggen daarom vaak ook een stuk hoger. Hierbij moet je denken aan bedragen die variëren tussen de 1500 en 2500 euro. Kies je voor een telefonisch hypotheekadviseur, dan liggen de kosten vaak wat lager. Echter kan het wel prettig zijn om ook als gevorderde op de huizenmarkt te kiezen voor een persoonlijk hypotheekadviseur, zodat je zaken face to face kunt bespreken met elkaar.
Kies altijd eerst voor een vrijblijvende kennismakingVoordat je daadwerkelijk met een hypotheekadviseur in zee gaat, is het aan te raden om eerst een kennismaking te plannen. Je weet namelijk vooraf natuurlijk nog niet of en wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. Het zou dan een beetje krom zijn dat je direct moet betalen, terwijl de adviseur misschien wel niet hetgeen voor je kan doen, waarna je eigenlijk wel op zoek bent. Tijdens een kennismaking kun je verschillende vragen stellen. Het advies is daarom ook om vooraf alvast wat vragen op papier te zetten, zodat je zeker weet dat je ze niet vergeet te stellen.
Tips voor het kiezen van een hypotheekadviseurNadat je een kennismaking hebt gehad, is het vaak een kwestie van gevoel of je wel of niet met iemand verder gaat. Toch zijn er ook een aantal zaken die je buiten je gevoel kunt doen, om te bepalen of het wel of geen match is. Belangrijk is om vooraf te kijken naar de mogelijkheden die een adviseur biedt. Stel dat de adviseur maar een beperkt aantal aanbieders heeft, dan is de kans groot dat je niet de beste prijs krijgt. Ook is het advies bij een bank vaak een stuk goedkoper, dan bij een adviseur. Echter is het wel goed te weten dat een betere rente uiteindelijk de doorslag geeft.
Wat nu als je niet tevreden bent?Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je om wat voor reden dan ook niet tevreden bent over het werk van de adviseur. Je kunt dan twee dingen doen. Je kunt ervoor kiezen om over te stappen naar een ander, maar het bespreekbaar maken is natuurlijk een veel betere optie. Allereerst heb je al een flink bedrag betaald en ten tweede is het goed om samen te bespreken hoe jij het graag ziet. Op deze manier geef je ook de ander de kans om uit te leggen waarom er bepaalde keuze gemaakt worden. Gooi dus nooit zomaar de handdoek in de ring, maar zorg ervoor dat je altijd met elkaar in gesprek blijft.
|
