Intaro.nl
Image default
Dienstverlening

Waarom kopers overbieden op een huis

Voor veel kopers druist het overbieden op een huis tegen alle principes in. Toch kan het soms gerechtvaardigd zijn om meer dan de vraagprijs te bieden.
Als je een huis zoekt in een verkopersmarkt, kan het zijn dat je misschien meer wilt betalen dan de vraagprijs van een huis. In een verkopersmarkt is er een hoge vraag, maar een laag aanbod. Als gevolg daarvan stijgen de huizenprijzen en is er een grote concurrentie op de huizenmarkt. Een hoger bod dan de vraagprijs is dan vaak de enige manier om op te vallen en kans te maken op het huis.

Andere redenen waarom mensen overbieden op een huis

  • Het is liefde op het eerste gezicht en je wilt overbieden op een huis om er zeker van zijn dat je het krijgt.
  • Je weet dat er een biedingsoorlog gaande is of dat er veel concurrentie is.
  • Het huis is ondergewaardeerd (vergelijkbare verkopen kunnen je helpen dit te beoordelen).
  • Er liggen contante biedingen op tafel.
  • Als je weet dat de verkoper niet echt gemotiveerd is om te verkopen – misschien testen ze de markt, of het is een tweede of derde huis dat ze verkopen – dan kan extra geld de motivator zijn die ze nodig hebben om jouw aanbod te accepteren.

Overbieden is niet altijd aan te raden

Het is ook belangrijk om rekening te houden met je eigen financiën. Het maakt niet uit hoe graag je een huis wilt, bied zeker niet meer dan de vraagsprijs als je het je niet kunt veroorloven. Want als je afhankelijk bent van financiering om de deal te sluiten, dan kan hoger bieden je zeker in de problemen brengen. Om een hypotheek te krijgen – en om de omvang van die lening te bepalen – moet je een taxatie van de woning hebben. Het oordeel van de taxateur over de waarde van de woning zal grotendeels gebaseerd zijn op vergelijkbare verkopen. Als er geen vergelijkbare verkopen zijn om de door jou geboden prijs te ondersteunen, zal de woning niet (voldoende) worden getaxeerd. Dat betekent dat de bank je niet het volledige bedrag van je bod zal lenen. In plaats daarvan zal de bank je alleen de getaxeerde waarde van de woning aanbieden.

In dit geval heb je een aantal opties

  • Je kunt in beroep gaan tegen de taxatie en een andere krijgen.
  • Je kunt de verkoper vragen om de getaxeerde waarde van de woning te accepteren.
  • Je kunt met de verkoper onderhandelen om de prijs iets te verlagen, en dan de rest van het verschil uit eigen zak betalen.
  • Je kunt het volledige verschil tussen je bod en de getaxeerde waarde uit eigen zak betalen.
  • Je kunt je volledig terugtrekken uit de deal.

Bij het kopen van een huis, gaat het echter altijd om heel veel geld en grote risico’s. Vraag daarom zeker advies en hulp v.w.b. overbieden op een huis bij Lex Wonen, hypotheekadviseur én Erkend aankoopbemiddelaar.