Intaro.nl
Image default
Woning en Tuin

Dakisolatie, met recht en rede van cruciaal belang

De stijgende werking waar warme lucht over beschikt zorgt er in de praktijk voor dat er via het dak ontzettend veel warme lucht de woning verlaat. Voor die verloren warme lucht geldt uiteraard dat ze gecompenseerd moet worden. Dit leidt, zeker in tijden met hoge energieprijzen, tot flinke kosten. Het plaatsen van dakisolatie is omwille van deze reden door de jaren heen een absolute must geworden. Ondanks het belang van deze vorm van isolatie kan er in de praktijk worden vastgesteld dat er nog behoorlijk wat daken van woningen niet zijn geïsoleerd. Geldt dat ook voor het dak van jouw woning en wil je daar graag verandering in brengen? Blijf dan vooral verder lezen! 

Hoeveel warmteverlies kan je tegengaan met dakisolatie?

Het is mogelijk om met behulp van dakisolatie heel wat warmteverlies tegen te gaan. In de praktijk hebben onderzoeken aangetoond dat er zomaar een besparing op het gebied van energie kan worden gerealiseerd welke is gelegen tussen de 25 en 30 procent. In bepaalde woningen geldt zelfs dat er sprake is van een uitschieter op vlak van besparing tot zomaar even 40 procent. 

Wil je er zeker van kunnen zijn dat je woning zo optimaal mogelijk de opgewekte warme lucht weet vast te houden? Dan dien je er rekening mee te houden dat je niet alleen maar dakisolatie zal moeten plaatsen. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook van belang om rekening te houden met het isoleren van de muren. Wanneer je huis over een spouwmuur beschikt is het in ieder geval een warme aanrader om ook deze te laten isoleren. Dit is vrij eenvoudig mogelijk en de kosten die eraan verbonden zijn, zijn vrij beperkt. Het toepassen van spouwmuurisolatie is dus zeker interessant. 

Met welke kosten moet je rekening houden?

De kosten die in rekening worden gebracht voor het plaatsen van dakisolatie worden in de praktijk beïnvloed door menig aantal verschillende factoren. Hierbij moet je rekening houden met:

  1. Het type dak waar de woning over beschikt;

  2. Of je langs binnen of langs buiten gaat isoleren;

  3. Of er nog extra werken uitgevoerd moeten worden of niet; 

  4. Het uurtarief van de vakman die je inschakelt; 

De gemiddelde kostprijs bij het plaatsen van dakisolatie is gelegen tussen de 20 en 100 euro per vierkante meter. Ben je van plan om niet het dak, maar wel de vloer van je zolder te isoleren? In dat geval kan je rekenen op een gemiddeld prijskaartje gelegen tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter. 

Het isoleren van de zoldervloer, een goed idee of niet?

Er bestaat buiten het daadwerkelijk isoleren van het dak nog een andere manier om ervoor te zorgen dat warme lucht zich via het dak van je woning geen weg naar buiten kan banen. Veel mensen blijken er vandaag de dag in de praktijk dan ook voor te kiezen om gebruik te maken van zogenaamde zoldervloerisolatie. Zoals de naam al aangeeft is dit geen standaard vorm van dakisolatie. Dat voornamelijk als gevolg van het feit dat niet zozeer het dak wordt geïsoleerd, maar de vloer die het dichtst bij het dak is gelegen. Dat kan vooral omwille van de lage kostprijs zeer interessant zijn. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de zolderruimte zelf dus niet wordt geïsoleerd. Dat maakt deze vorm van isolatie alleen maar interessant voor zolderruimtes die als opslag worden gebruikt.