Intaro.nl
Image default
Onderwijs

CKV: dit moet je weten

Wat is CKV?

CKV is een verplicht vak op alle middelbare scholen. Het staat voor Culturele Kunstzinnige Vorming. Dat klinkt behoorlijk breed en dat is het ook! Het doel van het vak is om leerlingen kennis te laten maken met kunst en cultuur in de breedste zin van het woord. Dit betekent dat leerlingen kunst gaan bekijken maar ook zelf kunst gaan maken. Dat ze aan de slag gaan met bekende kunstvormen als dans, muziek, theater en beeldende kunst. Maar ook dat ze de grenzen van de kunst opzoeken. Wanneer vallen kunst en techniek bijvoorbeeld samen? En vallen creatieve uitingen op digitale media ook onder kunst?

Kunstdossiers en zelfportretten

Kunstdossiers en zelfportretten zijn verplichte onderdelen van het vak CKV. En dat is niet voor niets: wanneer je iets écht wilt leren, is het belangrijk dat je er zelf woorden aan geeft. Of een andere creatieve vorm natuurlijk. In het kunstdossier leggen leerlingen hun reis door de wondere wereld van de kunst en cultuur vast en in het cultureel zelfportret reflecteren ze op hun eigen ontwikkeling. Doordat ze dit op meerdere momenten doen, pakken ze zelf de regie: waar komen ze vandaan, waar staan ze nu en waar willen ze nog naartoe?

Veel meer dan een schoolvak

Uiteindelijk doen de leerlingen natuurlijk ook examen. Er is geen centraal schriftelijk voor CKV: de leerlingen sluiten het vak af met een schoolexamen. Maar in feite werken de leerlingen jarenlang aan het versleutelen van de kennis die zij opdoen. Alleen dan in creatieve vorm, in het kunstdossier en in hun zelfportretten. En dat is natuurlijk ook veel passender voor een vak waarin creatieve uitingsvormen centraal staan!

Nooit te jong

Sommige basisscholen bereiden hun leerlingen al voor op CKV met een voorbereidend cultureel lesprogramma. En dat is natuurlijk fantastisch! Maar je kunt kinderen ook superlaagdrempelig en eenvoudig kennis laten maken met kunst en cultuur. Bijvoorbeeld door zo nu en dan een creatieve workshop met kinderen op te zetten. Dan komt het serieuze werk vanzelf als ze naar de middelbare gaan.

https://www.kleinkunstig.nl