Intaro.nl
Image default
Zorg

Vier eenvoudige tips om te wennen aan een mantelzorgwoning

Ouders overtuigen om naar een meer ondersteunende omgeving te verhuizen, is slechts de helft van de uitdaging. Verandering is niet voor iedereen een uitdaging. Zeker niet wanneer het als senior tijd wordt om kleiner te gaan wonen. Kleiner maar mét de zorg van zoon of dochter dichtbij, helpt hen misschien sneller aan het idee te wennen. Een moeilijke stap. Maar met de tips in dit blog wordt het uitzicht om in een mantelzorgwoning te gaan wonen, net wat makkelijker gemaakt. Zowel voor de ouder als de rest van de familie.

1. Stel realistische verwachtingen

Een eerste suggestie is om realistische verwachtingen te hebben over hoeveel er in een dag gedaan kan worden. Tenzij de verhuizing middenin een crisis moet plaatsvinden. In alle andere situatie doe het op een rustig tempo. Probeer ook niet om het hele (ouderlijk) huis in een weekend leeg te ruimen. Werken in een rustiger tempo helpt om de angst te verminderen. Herinneringen ophalen aan een tijd die u samen in huis hebt doorgebracht, is heel waardevol.

2. Ga zorgvuldig om met dierbare bezittingen

We hebben allemaal wel spulletjes die we beschouwen als onze schatten. Kleine bezittingen waar we geen afscheid van willen of kunnen nemen. Het kan helpen bij het maken van plannen voor het mantelzorgwoning als u vaststelt welke spullen uw ouder het meest koestert. Betreft het bezittingen zoals antiek uit de familie waar niet voldoende plek voor is in het nieuwe appartement? Vraag of er iemand in de familie is aan wie het stuk doorgegeven mag worden. Op die manier afstand van doen gaat misschien net iets makkelijker. Omdat het antieke stuk een nieuw thuis zal vinden bij een familielid of vriend die het zal waarderen.

3. Afscheid nemen gaat gepaard met emoties

Als uw vader of moeder al vele jaren in hun huis woont, staat het waarschijnlijk vol met spullen die na de verhuizing niet meer nodig zijn. Maar het kan emotioneel uitdagend zijn om afscheid te nemen van zoveel schatten. Een manier om dit proces te vergemakkelijken is het aan te raden om te beginnen in de kamers die niet vaak werden gebruikt.

4. Sorteer op eindbestemming

Als u bezig bent met het sorteren van elke kamer, denk dan na over de voorwerpen in termen van hun eindbestemming. Zet dozen klaar en label ze volgens die bestemming. Een paar suggesties voor labels zijn: “Verhuizen”, “Liefdadigheid”, “Familie” en “Prullenbak”. Tijdens het leegruimen van elke kast of lade, is het aan te raden de spullen te sorteren in deze dozen. Probeer te voorkomen stapels te maken waar nog een tweede of derde keer doorheen gegaan moet worden.