Intaro.nl
Image default
Industrie

Inzetten van een mestpomp of en een mestmixer op praktische wijze

Een mestpomp van goede kwaliteit, kan je helpen om zonder problemen de mest van een stal naar een opslagsysteem te verplaatsen. Wanneer jij een veeboer bent en het mixen van mest goed geregeld hebt, kun je geld besparen. Je bespaart er veel tijd en geld mee. In deze blog vertellen we je welke soorten mestmixers en mestpompen er zijn, en hoe deze praktisch kunnen worden ingezet om mest succesvol uit jouw kelder of put te halen.

Wat is een mestpomp

Wanneer je de mest van jouw vee dieren van de stal naar een opslagsysteem wilt verplaatsen, kun je dit op meerdere manieren uitvoeren. Je kunt gebruik maken van trekker aangedreven mestpompen, elektrische dompelpompen en elektrische centrifugale mestpompen. Hiermee kun je jouw mest sneller verplaatsen. Het neemt veel tijd in beslag om continu heen en weer te rijden met een mesttank. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanleveren van goede mestpompen.

Trekker aangedreven mestpomp

Deze pompen worden compleet aangeleverd op een frame. Een trekker aangedreven mestpomp geeft hoge druk. Om schade van dit soort trekker met veel kracht tot een minimum te beperken, kan een stenenvanger worden aangebracht. Een stenenvanger zorgt voor centrifugale kracht, waardoor de meeste stenen niet meer door de mestpomp gaan. De pomp kan achter de trekker in driepunt worden opgehangen.

Een elektrische centrifugaalpomp

Een centrifugaalpomp hoort gemonteerd te worden op een tweewielige handkar. Bij mest van varkens of koeien is er de keuze om met een centrifugaalpomp te werken. Dit soort pomp beschikt over een 5,5 kW motor. Aansluitingen van dit soort mestpompen zijn zowel mogelijk op de zuigleiding als perszijde 3”.

Elektrische dompelpomp

Er kan gekozen worden uit een versnijdende dompelpomp voor rundveemest of een niet-versnijdende dompelpomp voor varkensmest. De capaciteit van een elektrische dompelpomp is afhankelijk van het soort mest wat verpompt wordt, de opvoerhoogte en de afstand. Met een elektrische dompelpomp kan mest eenvoudig uit een kelder of put gehaald worden. Dit soort pomp heeft een vermogen van 2,3 tot wel 21 kW!

Geld besparen met een mestmixer

Met een mestmixer zorg je dat er geen bezink laag op de bodem van jouw kelder of put ontstaat, en dat jouw mest dus goed zal mixen. Door niet goed gemixte mest moet je als boer een te hoge prijs per ton betalen voor jouw mest. Bij het leeg rijden van mestkelders of mestputten, wordt de onderste laag vaak slecht geleegd. Het probleem ontstaat doordat de zuigslang de bodem van de put of kelder niet bereikt. Wanneer de mest niet goed gemixt is, blijven er veel mineralen achter. Dit kan met een tractor aangedreven mixer, maar ook een elektrische mixer. Kijk eens bij bedrijven zoals Jacotech, voor een mestmixer van goede kwaliteit. U kunt zo zonder problemen uw mest uitrijden.

 

https://www.jacotech.nl/nl/mestmixers/

Gerelateerde artikelen

traineeship overheid

Een ingenieur in verschillende branches