Intaro.nl
Image default
Auto's en Motoren

De verschillen tussen een type 1 en type 2 aansluiting

Grote kans dat wanneer u informatie hebt ingewonnen over elektrische auto’s, u de woorden ‘aansluiting type 1’ en ‘aansluiting type 2’ bent tegengekomen. Het is begrijpelijk wanneer het niet direct duidelijk is geworden of kennis hiervan voor u van belang is. In dit blogartikel vertellen wij u waarom het essentieel is de verschillen tussen aansluiting type 1 en type 2 te herkennen en welk belang dit heeft voor uw elektrische auto.

Waarom zijn er verschillende aansluitingen?

Tijdens de opmars van de elektrische auto’s, kwam de gemiddelde autofabrikant met zijn eigen elektrische laadkabelaansluiting. Al snel heeft de Europese Unie ingezien dat het gebruik van veel verschillende aansluitingen chaotisch is. Hierdoor is besloten om van een legioen van aansluitingen terug te gaan naar drie en later naar twee typen.

Wat is een type 1 aansluiting?

De eerste standaard voor een universele aansluiting is de type 1 aansluiting geworden. Dit type wordt ook ‘Yakazi’ genoemd en is ontwikkeld voor landen als Amerika, China en Japan. Deze aansluiting kan middels een type 1 laadkabel gebruikt worden voor ‘1-fase opladen’. Het laadvermogen is bij dit type bepaald op 3,7 kW bij 16 ampère of 7,4 kW bij 32 ampère.

Wat is een type 2 aansluiting?

Een type 2 aansluiting is het meest voorkomend, voornamelijk in Europa. Deze aansluiting wordt ook wel Mennekes laadkabel genoemd. Zowel plug-in hybrides als volledig elektrische auto’s worden in Europa met dit type aansluiting uitgerust. Type 2 laadkabels kunnen ook op 3 fasen laden. Deze methode is sneller dan 1-fase opladen en beschikt bovendien over een betere stroomverdeling. Of dit mogelijk is, verschilt per voertuig. Het laadvermogen voor fase 1 opladen is gelijk bij een type 2 aansluiting als bij een type 1 aansluiting. Voor 3 fase opladen is het laadvermogen bepaald op 11 kW bij 16 ampère en 22 kW bij 32 ampère.

Waarmee moet ik rekening houden bij mijn aansluiting?

Allereest is het essentieel om rekening te houden met het type aansluiting om te weten welke laadkabel benodigd is voor uw voortuig. Daarnaast is het niet mogelijk om een type 1 laadkabel bij een type 2 aansluiting te gebruiken (of andersom). Ten slotte dient u rekening te houden met het maximale laadvermogen van uw voertuig. Wanneer u een laadkabel gebruikt die een beperkt laadvermogen aankan, terwijl uw auto een hoger laadvermogen aankan, kan dit het laadproces flink vertragen.

Bent u niet zeker over het laadvermogen van uw voertuig of wenst u meer informatie te ontvangen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Voor onze contactmogelijkheden kunt u terecht op https://www.accu-machine.nl/service/.