Intaro.nl
Image default
Dienstverlening

Zelf een groepenkast vervangen?

Is het tijd om je groepenkast te vervangen, maar twijfel je of je dit zelf gaat doen of niet? Lees dan over de volgende aandachtspunten. 

Groepenkast vervangen

Elk huis beschikt over een stoppenkast of groepenkast. Deze zit in de meterkast. In de meterkast zitten alle kabels en leidingen die je huis binnenkomen. Vanuit de groepenkast wordt alle elektrische energie beveiligd en verder gestuurd naar alle diverse ruimtes in de woning. Vooral bij de oudere huizen is de meterkast erg verouderd en daarom aan vervanging toe. Deze huizen hebben namelijk stoppenkasten, wat de ouderwetse versies zijn van groepenkasten. Deze moet dus vroeg of laat worden vervangen om stroomproblemen te voorkomen. Dit kun je uiteraard door een specialist laten doen of zelf uitvoeren. Tenzij je ontzettend handig bent en met zekerheid weet dat je veilig elektrische installaties kan aanleggen, wordt aangeraden om dit door een specialist te laten doen. Om ongemakken of ongelukken te voorkomen, moet de vervanging natuurlijk wel goed worden uitgevoerd. 

Wat handig is om te weten over een meterkast

  • De stoppenkast is de oude versie van de moderne groepenkast.

  • De verplichte afmetingen van een meterkast zijn 2,40 cm hoog, 75 cm breed en 31 cm diep. 

  • Een enkele groep kan niet meer dan 3600 Watt verdragen. 

  • Huizen die voor 1975 gebouwd zijn beschikken meestal niet over een aardlekschakelaar.  

Zelf groepenkast vervangen?

Zoals eerder vermeld, beschikken oude huizen vooral over de verouderde meterkasten die aan vervanging toe zijn. Het wordt aangeraden om dit niet zelf te vervangen. In eerste instantie is dit, omdat het ingewikkelde is. Daarnaast kan een enkele fout catastrofale gevolgen hebben. Jezelf onder stroom zetten, apparaten kapot maken of zelfs brand veroorzaken zijn mogelijkheden. Laat daarom gewoon je groepenkast vervangen door een ervaren elektricien. Zo heb je zekerheid dat het veilig en goed gebeurt en beschermt je jezelf ook van mogelijke complicaties die zouden kunnen voorkomen als u ervoor zou kiezen om de vervanging zelf uit te voeren.