Intaro.nl
Image default
Woning en Tuin

Kun je laminaat verfen?

Als je de laminaatvloer in je huiskamer een nieuwe look wilt geven, maar niet weet waar je moet beginnen, geen paniek. Je kunt een laminaatvloer net zo makkelijk schilderen als een houten vloer. 

Je kunt een laminaatvloer absoluut schilderen. Hoewel het hier vermeldt moet worden dat het proces voor het schilderen een beetje lastig kan zijn.
Om je laminaatvloer op de juiste manier te schilderen, moet je er eerst voor zorgen dat je de juiste verf gebruikt. Het moet een verfsoort zijn die speciaal voor laminaatvloeren bestemd is. 

Bovendien moet je een hoogwaardige primer voor laminaatvloeren gebruiken en een schuurmachine, om ervoor te zorgen dat elke verflaag goed hecht.

Welke verf heb je nodig voor laminaatvloeren?

Hoewel de kleur en de afwerking uiteindelijk gebaseerd zullen zijn op je eigen voorkeuren en het soort look dat je wilt hebben, moet je ervoor zorgen dat je een verfsoort gebruikt die speciaal ontworpen is voor gebruik op oppervlakken zoals laminaatvloeren.

Latexverf is een goede keuze voor laminaat, omdat het geschikt is voor meubels en een duurzame, gladde afwerking biedt die bestand is tegen slijtage. Maar vergeet de scheepslakken niet.

Waar is laminaat van gemaakt?

Laminaat is een door de mens gemaakt materiaal dat bestaat uit een beschermende laag die de vloer beschermt tegen slijtage door gebruik, zoals vlekken, chemische brandplekken en krassen.
De toplaag van laminaatvloeren bestaat meestal uit melaminelagen die zorgvuldig samengeperst worden met een vezelplaat. Die vezelplaat zorgt ervoor dat alle lagen afgedicht zijn.

De volgende laag bestaat uit iets wat de designlaag wordt genoemd. De designlaag bestaat uit het houtmotief of het vloerpatroon dat kenmerkend is voor de laminaatvloer. Die laag wordt vervolgens zorgvuldig ingesloten met een melaminehars laag die helpt om het laminaatdesign langer in ongerepte staat te houden.

Onder deze laag bevindt zich de vochtbestendige kernplaat, die zich in het midden van de laminaatvloer bevindt. Deze laag biedt veel stabiliteit en is bestand tegen schade door vocht. 
De laatste laag van een laminaatvloer is de grondlaag, de laminaatlaag die ervoor zorgt dat de laminaatvloer volledig stabiel is. Dit betekent dat deze laag bij het leggen van de laminaatvloer zal helpen buigen of kromtrekken te voorkomen. 

Het schilderen zelf is niet zo moeilijk

Net als bij een houten vloer moet je ervoor zorgen dat de vloer opgeruwd wordt, om het hechten van de verf te verbeteren.
Let op. kijk eerst goed hoe dik de eerste laag van je laminaatvloer is, dat bepaald hoe diep je kunt schuren.

Ook na de eerste verflaag mort je weer schuren. Maar niet dieper dan die verflaag dus. Het is beter on als laatste een verflaag aan te brengen die minstens zo hard is als de oorspronkelijke vloer. Anders sta je volgend jaar weer voor hetzelfde probleem.

We vergeten wel eens dat we een zeevarende natie zijn

Er zijn dus verschillende soorten en kleuren scheeps-verfsoorten op de markt. Die zijn meestal wat harder en houden het vocht beter tegen dan de gewone verfsoorten. Als je dus intensief verkeer verwacht op je geschilderde laminaatvloer, zoals wanneer je een groot gezin hebt, kun je beter een van de scheepslakken proberen.

https://mijnvloeropmaat.nl/