Intaro.nl
Image default
Verenigingen

En nu, na de middelbare school?

Wanneer je in je laatste jaar van je middelbare school zit, is het de hoogste tijd om te kiezen wat je later wil gaan doen. Je kunt kiezen uit een groot ruim aantal studies in Nederland. Zo kun je technische studies doen aan de TU Delft, rechten studeren aan de Universiteit van Leiden en de hoge hotelschool doen in Maastricht. Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt het studeren in Nederland. Hoewel dit natuurlijk een dankbare en mooie uitkomst is, kan het ook wel eens lastig zijn. Want hoe moet je één studie vinden in al die studies die er in Nederland bestaan en gegeven worden? Gelukkig zijn er specialisten en professionals in Nederland die je hierbij kunnen helpen. 

Studiekeuzeadvies aanvragen 

Een voorbeeld dat je bijvoorbeeld kan doen wanneer je niet weet wat je moet studeren is het aanvragen van een studiekeuzeadvies. Een studiekeuzeadvies is eigenlijk, zoals het woord al zegt, een advies voor een studie of richting. Aan de hand van bepaalde vragen en quizjes probeert een studieadviseur een beeld te creëren van jou en jouw toekomst. Dit klinkt nu misschien een beetje hokuspokus maar gelukkig helpt het serieus echt wanneer je aan de belt trekt bij een studieadviseur. Hij of zij probeert de studiekeuze Amsterdam te vergemakkelijken. Deze studieadviseur is immers gespecialiseerd en heeft al veel meer andere meiden en jongens geholpen van jouw leeftijd. Dat moet dus zeker wel goed komen. 

Een tussenjaar nemen  

Je kunt er ook voor kiezen om een jaar iets heel anders te doen. Het jaar na de middelbare school waar veel leerlingen profijt van maken, wordt ook wel een tussenjaar genoemd. De definitie van een tussenjaar is niet altijd heel makkelijk uit te leggen. Wanneer je kiest voor een tussenjaar, kies je voor ultieme vrijheid. Ten eerste kun je doen wat je wilt want het is jouw jaar en je bent eigen baas. Ten tweede kun je geld verdienen om leuke dingen te doen. Ten derde leer je jezelf steeds beter kennen. Vooral het laatste puntje moet jou als ‘zoekende’ verder helpen. Je krijgt namelijk een jaar lang de tijd om goed over jezelf en het leven na te denken. Wat wil je later doen? Wat voor rol wil jij in deze samenleving hebben? Die vragen hoop je in je tussenjaar beantwoordt te krijgen.  

Vrijwilligerswerk doen na je middelbare school 

Je kunt er ook voor kiezen om juist vrijwilligerswerk te doen na je middelbare school. Vrijwilligerswerk is anders dan normaal werk omdat je vrijwillig werk verricht. Hierbij komt vaak veel emotie, indrukwekkendheid en dankbaarheid bij kijken. Wanneer je dit doet na je middelbare school, zul je ook al snel jezelf tegenkomen. Je leert veel van jezelf en van de medemens wanneer je probeert iets goed te doen voor armen, zwakkeren of gehandicapten.  

https://septemberadvies.nl/studiekeuze-amsterdam/