Intaro.nl
Image default
Dienstverlening

Een zwenkkraan is onmisbaar op een bouwterrein

Een zwenkkraan is al vele jaren een van de belangrijkste middelen om hijsen en plaatsen van materialen op bouwprojecten. Deze heeft vaak een onevenredig effect op de vlotte uitvoering van het bouwprogramma. Het is dan ook van vitaal belang dat een zwenkkraan op de juiste manier wordt geïnstalleerd en gebruikt om ervoor te zorgen dat zowel de veiligheid van mensen en de efficiëntie van het bouwproces wordt gehandhaafd. U kunt de professionals van EKH inschakelen voor een keuring van uw zwenkkraan. Zodat u ervan verzekerd bent goed en veilig materieel te gebruiken.

Keuring zwenkkraan

Het doel van een keuring van een zwenkkraan is natuurlijk om de gebruikers te begeleiden over het veilig opstellen, gebruiken, onderhouden, grondig onderzoeken en demonteren van een zwenkkraan. Wanneer een zwenkkraan wordt ingezet, dient deze kraan goed te zijn onderhouden en geïnspecteerd en getest in overeenstemming met de wettelijke regels die hiervoor gelden. Verder dient er een actueel verslag van grondig onderzoek te kunnen worden overlegd. Een machinist van de kraan moet competent zijn. De verantwoordelijkheid voor de kraan ligt te allen tijde bij de werkgever. Dat maakt een keuring door een deskundige organisatie als de EKH zeer waardevol.

Een kraanmachinist advies kan geven over de keuze van een bepaalde kraan of andere zaken, zoals vrije ruimte of bodemgesteldheid. Maar de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de kraan van een geschikt type, grootte en capaciteit is voor de taak die moet worden uitgevoerd en voor de planning van de operatie blijft bij de werkgever liggen.

Dus als een persoon geen expertise heeft op het gebied van hijswerkzaamheden, mag er zeker geen zwenkkraan ingezet worden voor het verrichten van de benodigde werkzaamheden. 

Enkele tips om op te volgen

ALTIJD:

  • Gebruik een zwenkkraan altijd op de juiste manier.
  • Controleer de kraan, het blok en de accessoires voor gebruik en altijd voordat ze in de opslag worden geplaatst.
  • Plaats de arm zo dat het hefwerktuig direct boven de lading is gesitueerd.
  • Hijs het gewicht van de lading voorzichtig op.
  • Zorg ervoor dat de rijweg vrij is voordat de kraan zwenkt.
  • Duw de last bij het zwenken van de arm in plaats van deze te trekken.

NOOIT:

  • De lading over de grond slepen.
  • Personen onder de hangende lasten laten lopen.