Intaro.nl
Image default
Marketing

Wat is Lokale SEO en hoe werkt het precies?

In de wereld van online marketing en zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het van steeds groter belang om te focussen op lokaal zoekverkeer. Lokale SEO, ofwel lokale zoekmachineoptimalisatie, is een strategie om de zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten in een specifieke regio of locatie. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor fysieke winkels of restaurants die zich willen richten op lokale klanten of toeristen. Maar wat is lokale SEO precies en hoe werkt het? In deze blogpost geven we je een uitgebreide uitleg over lokale SEO en leggen we de drie pijlers uit die de basis vormen van een succesvolle lokale SEO-strategie.

Betekenis: 

Ten eerste, wat betekent lokale SEO precies? Lokale SEO is een onderdeel van zoekmachineoptimalisatie dat zich richt op het optimaliseren van je website en online aanwezigheid voor lokale zoekopdrachten. Het doel is om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf hoger verschijnt in lokale zoekresultaten. Zo kan bijvoorbeeld een plaatselijke bloemist ervoor zorgen dat potentiële klanten die zoeken naar “bloemist in Amsterdam” zijn website hoger in Google zien verschijnen. Lokale SEO omvat verschillende tactieken, zoals het optimaliseren van Google Mijn Bedrijf, het verkrijgen van lokale backlinks, en het publiceren van lokaal relevante content.

De drie pijlers:

Nu we weten wat lokale SEO betekent, is het belangrijk om de drie pijlers van lokale SEO te bespreken. De eerste pijler is het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf (GMB)-profiel. Dit is een gratis tool waarmee bedrijven hun online aanwezigheid op Google kunnen beheren en bijwerken. Een goed geoptimaliseerd GMB-profiel kan ervoor zorgen dat je bedrijf beter wordt gevonden in Google-zoekresultaten en Google Maps, wat kan leiden tot meer klanten en verkopen.

De tweede pijler van lokale SEO is het optimaliseren van je website voor lokale zoekopdrachten. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat je website relevante informatie bevat over je locatie en lokale zoekwoorden, zoals de naam van je stad, provincie, of buurt. Door dit te doen, verhoog je de kans dat je website hoger verschijnt in lokale zoekresultaten. Hierbij kun je denken aan het optimaliseren van je meta titels, descriptions en de content op pagina’s.

Tot slot is het verkrijgen van lokale backlinks en het publiceren van lokaal relevante content de derde pijler van lokale SEO. Links van andere relevante websites naar jouw website dragen bij aan de autoriteit van jouw website en de lokaal relevante content zorgt ervoor dat Google weet dat jouw website ook voor die specifieke locatie relevant is.

Conclusie:

Lokale SEO is steeds belangrijker geworden voor bedrijven die zich willen richten op hun lokale markt. Door te investeren in lokale SEO kan je bedrijf beter gevonden worden in Google-zoekresultaten en Google Maps. Het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-profiel, het optimaliseren van je website voor lokale zoekopdrachten en het verkrijgen van lokale backlinks en relevante content publiceren zijn de drie pijlers van een succesvolle lokale SEO-strategie. Dus, als je ervoor wilt zorgen dat je bedrijf beter zichtbaar is in lokale zoekopdrachten en meer klanten wilt trekken, overweeg dan om te investeren in lokale SEO.

Veelgestelde vragen over Lokale SEO:

Q: Wat is het verschil tussen lokale en reguliere SEO?

A: Lokale SEO focust op het optimaliseren van je website en online aanwezigheid voor lokale zoekopdrachten, terwijl reguliere SEO zich richt op het optimaliseren van je website voor zoekopdrachten in het algemeen.

Q: Is lokale SEO alleen belangrijk voor fysieke bedrijven?

A: Niet per se. Ook bedrijven die online diensten aanbieden kunnen profiteren van een lokale SEO-strategie.

Q: Moet ik betalen voor Google Mijn Bedrijf?

A: Nee, Google Mijn Bedrijf is gratis voor elk bedrijf om te gebruiken.

Q: Moet ik technisch onderlegd zijn om lokale SEO te kunnen toepassen?

A: Hoewel enige technische kennis handig kan zijn, zijn de meeste tactieken van lokale SEO toepasbaar door iedereen die basisbegrip heeft van zoekmachineoptimalisatie. Maar voor specifieke optimalisaties moet er wel wat meer technische kennis aanwezig zijn.