Intaro.nl
Image default
Dienstverlening

Transformationeel leiderschap

Er is een variëteit aan leiderschapsstijlen. Geen aanpak is echt perfect of foutloos. Het hangt allemaal af van hoe leiders die stijlen laten spelen. Dit zal de zege of het verlies van een organisatie bepalen. In de zakenwereld, zijn transformationeel leiderschap de meest succesvolle. Deze personen zijn oprecht en hebben de capaciteit om hun werknemers te motiveren door hun bepaalde visie. Leiders inspireren anderen om te streven naar de doelen van een bedrijf, efficiënt te controleren en goed te communiceren met alle leden.

Je bent vrij om uit verschillende leiderschapsstijlen te kiezen. Idealiter heeft de methode die je kiest een effect op je gewenste resultaten. Toch volgt leiderschap niet het “één-maat-voor-iedereen” concept. Je moet flexibel zijn en de stijl aanpassen gebaseerd op de groep en de voorwaarden. Daarom is het belangrijk om goed te verschillende stijlen te begrijpen en er één aan te nemen die aan je eisen voldoet.

Trendsetters zijn leiders die uitblinken in kwaliteit en zelfsturing. Dit soort leider verwacht ook dezelfde attitude van de leden van het team. Dit is ideaal voor personen die volledig gemotiveerd en getalenteerd zijn omdat de leider graag onmiddellijke resultaten ziet. Het enige nadeel van deze aanpak is dat het medewerkers kan overvallen en er maar stijfjes vooruitgang geboekt wordt. Daartegenover staat de autoritaire leider die iedereen richting een gezamenlijk doel loodst. De concentratie van deze persoon ligt op ultimatums.
Deze stijl is het meest efficiënt als het volledige team een nieuwe visie nodig heeft omdat de situatie veranderd is of als er geen ondubbelzijdige leiding meer nodig is. Commanderende leiders zorgen voor een ondernemingskarakter en -energie voor de hele missie. Hoewel het niet passend is als de leider met experten samenwerkt die een aanzienlijke ervaring en technische expertise hebben

De coach is een leider die mensen op de toekomst voorbereidt. Deze stijl kan het best omschreven worden als de “Probeer dit.” Techniek. De coaching stijl is perfect wanneer de leider leden die persoonlijke pluspunten op lange termijn op te bouwen. Het is niet efficiënt als teamleden niet meewerkend zijn en geen nieuwe dingen willen leren of beter willen worden.
Dwangmatige leiders verwachten onmiddellijke conformiteit van hun medewerkers. Deze stijl is vooral nuttig tijdens kritieke periodes zoals de jaarafsluiting, overname of een nieuw management of noodsituaties. Deze stijl kan probleem teamleden onder controle houden als alle andere opties hebben gefaald. Toch mag het niet gebruikt worden als het de neiging heeft om andere werknemers te isoleren en flexibiliteit en creativiteit te onderdrukken.

Lees meer over cursus tranformationeel leiderschap!

https://www.ivpp.nl/transformationeel-leiderschap/