Progressive web apps

Progressive web apps

Met de komst van de app store ontstond er een ware hype rondom apps voor de mobiel en tablet. Iedereen wou opeens een eigen app en binnen een paar jaar waren er opeens ontzettend veel standaard smartphone apps. Niet alleen voor de iPhone, maar ook voor de android telefoons. Apple was de eerste die het succesformule ontdekte van mobiele app store, maar Google volgde snel gevolgd door Nokia en Windows. Maar hoe een individuele appstore per mobiele besturingssysteem bracht ook al gauw problemen met zich mee. Ontwikkelaars moeten voor elke wijziging voor iedere app store opnieuw alles aanpassen. Een app maken was relatief eenvoudig, maar een app onderhouden is een heel ander verhaal. Het gevolg: veel apps verdwenen weer. Nu 10 jaar na het ontstaan van de appstore is eindelijk een waardige opvolger. De progressive web apps of PWA.

Wat is een PWA en wat zijn de vereisten?

Om als website te kwalificeren als een PWA moet er voldaan worden aan 3 vereisten.

  • een ssl ondersteuning
  • aanwezigheid service workers
  • json manifest met eigenschappen van een webapp

De SSL vereiste is belangrijke voorwaarde voor de veiligheid. Omdat een PWA toegang kan hebben tot zaken als locatie en het sturen van push meldingen. Het spreekt voor zich dat dit over een beveiligde verbinding moet gaan.

Dat manifest is een json-bestand en daarin moeten diverse zaken staan. Zo regelt het zaken als welk icoon op het homescreen staat als gebruikers de site aan hun homescreen toevoegen. Ook wijst het manifest naar het splashscreen en regelt het bestand zaken als kleuren en de url van het beginscherm. Niet onbelangrijk: het manifest wijst gebruikers er bij het eerste bezoek op dat ze de webapp aan hun homescreen kunnen toevoegen.

Maar de echte magie zit in de werking van de service workers. Dat is het belangrijkste element dat pwa’s onderscheidt van bijvoorbeeld een responsive website. Service workers zijn Javascript codes die onafhankelijk van de site op een mobile device kunnen werken.

De toekomst van (Google) Progressive Web Apps

Het succes van Progressive Web Apps zal afhangen van de ondersteuning binnen browsers en besturingssystemen. PWA’s hebben wat dat eerste betreft een voordeel. Het nadeel is dat Google en Apple ze (nog) liever weten uit hun app sotre, terwijl Microsoft ze wel plaatst in de Windows Store. Chrome en Android ondersteunen PWA’s nagenoeg volledig, maar voor iOS is de ondersteuning beperkt. Wel is duidelijk dat de techniek erachter bijzonder is. De wens om een webapp aan te laten voelen als een native app is nu bijna perfect mogelijk, waarbij Android momenteel de leiding neemt kwa gebruikersgemak en functionaliteiten. Meer weten over deze ontwikkeling of wil je zelf een PWA app? Neem contact op met applicatie en software ontwikkelaar Appelit.

https://www.appelit.com/
Next PagePrevious Page
Similar Posts