Intaro.nl
Image default
Woning en Tuin

Hoe maak je raamdecoratie het beste schoon

Raamdecoratie kan gemakkelijk zijn schoon te maken of schoon te houden, je hoeft alleen maar de tips en tricks te weten. Soorten raamdecoratie kunnen erg van elkaar verschillen in materiaal. Per raamdecoratie moet het schoonmaken dus anders aangepakt worden. In deze blog worden kort maar krachtig drie populaire raamdecoratie en hun manier van schoonmaken behandeld.

Houten Jaloezieën

Houten jaloezieen op maat van ilumio.nl kunnen als volgt het beste schoon gemaakt worden:

Stof als eerst de jaloezieen of met een plumeau of vezeldoek, vergeet hierbij niet de achterkant van de jaloezieën. Als de jaloezieen nog steeds niet zo schoon zijn als naar wens is de tweede stap om een lauw sopje zonder afwasmiddel te maken en met een lichtvochtige doek alle lamellen per stuk af te nemen. Probeer hierbij ook beide kanten van de lamellen te behandelen, dit kan het makkelijkste als je de lamellen volledig horizontaal plaatst. De derde stap is het droog maken van de lamellen, loop rustig alle licht vochtige lamellen af met een droge doek. Als de lamellen hierna nog steeds nat zijn hang de lamellen dan helemaal naar beneden en laar ze rustig drogen.

Gordijnen

Gordijnen schoonmaken kan complexer zijn vergeleken met houten jaloezieën. De eerste stap is het uitkloppen van de gordijnen. Gordijnen nemen gemakkelijk veel stof op. De tweede stap is om goed het wasvoorschrift te lezen. Dit is erg belangrijk om krimpen en verkleuren te voorkomen. Vervolgens was je de gordijnen volgens de wasvoorschriften. Tot slot gooi je de gordijnen niet in de droger, maar hang je ze weer op en laat je ze op deze manier drogen.

Heb je vitrage of een glasgordijn? Dan wordt aangeraden om ze naar de stomerij te brengen. Op deze manier blijft de kwaliteit van dit type gordijn het langste goed.

Rolgordijnen

Goed onderhoud van je rolgordijnen zorgt ervoor dat ze een stuk langer meegaan. Rolgordijnen zijn gemakkelijk schoon te maken met de volgende stappen. De eerste stap is om met een lichtvochtige doek het stof en vuil van het volledig uitgerolde rolgordijn te verwijderen. Zijn er nog steeds grote vlekken? Maak dan een lauw sopje met mild wasmiddel en een zachte doek. Ga niet te lang over de vuile plekken met een zachte doek, het gordijn kan hierdoor beschadigen. De derde stap is om de rolgordijnen heel goed af te drogen. Neem dus op tijd de rolgordijnen af met een schonen en droge doek. Rol het rolgordijn pas weer op als het volledig is op je droogt.