Intaro.nl
Image default
Energie

Het nut van biodiesel

Wat is biodiesel?

Biodiesel is een vertakking van de term biobrandstof. Deze soort diesel is goed voor het milieu en is hernieuwbaar. Biologische brandstoffen zijn tegenwoordig populariteit aan het winnen. Er moeten maatregelen getroffen worden om aan verschillende klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. Biodiesel helpt enorm in het realiseren van een beter milieu. Deze biologische diesel zal in de loop der tijd in steeds meer verbrandingsmotoren zitten om deze op een milieuvriendelijke wijze en zonder veel schadelijke uitstoot te laten fungeren.

Hoe komt biodiesel tot stand?

Een term kan pas het predicaat biologisch krijgen als de bron ervan hernieuwbaar is en niet schadelijk voor het milieu. Dit is het geval voor biodiesel. Vettige gewassen werken hierbij uitermate goed. Denk hierbij aan maïs, koolzaad en graan. Deze gewassen worden samengeperst waardoor vet vrijkomt. Dit vet wordt gebruikt om biodiesel van te maken. Een enorm voordeel is dat deze bronnen hernieuwbaar zijn. Dit wil zeggen dat men zelf nieuwe gewassen kan aanplanten. Waar fossiele brandstoffen op een gegeven moment op zijn, zal dat voor organische bronnen niet gelden.

Onderling verschil van types biodiesel

Er zijn twee soorten biodiesel: FAME en HVO. Als je ze vergelijkt zijn ze beiden uiteraard onwijs geschikt voor een beter milieu, maar is er wel degelijk een verschil. FAME is bijvoorbeeld goedkoper dan de andere soort biodiesel. Dit komt doordat deze brandstof water aantrekt. Hier is de kans groter dat er bacteriën zoals algen ontstaan in de verbrandingsmotor. Daarnaast is er HVO. Dit is een zuiverder soort brandstof omdat deze waterafstotend werkt. Hierdoor zal deze theoretisch langer mee kunnen gaan. Dit maakt deze soort ook wel iets duurder. Beide opties zijn in ieder geval een goede keuze voor het milieu.

Biodiesel is een waardevolle investering

Fossiele brandstoffen zijn makkelijker uit de grond te halen en daarmee ook goedkoper om te gebruiken. Echter is goedkoop in dit geval ook duurkoop. Fossiele brandstoffen dragen namelijk bij aan een groot deel van de uitstoot van schadelijke gassen. Hoewel biodiesel een tikkeltje duurder is dan fossiele brandstoffen, is deze keuze wel een waardevolle investering. Er worden minder schadelijke gassen uitgestoten en de manier waarop deze milieuvriendelijke brandstof gemaakt wordt is hernieuwbaar. De gewassen die ervoor nodig zijn kunnen herhaaldelijk geplant worden. Biodiesel is daarmee een biologisch alternatief om het klimaat te ondersteunen.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/biobrandstof/