Intaro.nl
Image default
Energie

Waarom u uw meterkast moet vervangen

Of je nu een nieuwe of oude woning hebt, de kans is groot dat je een nieuwe moet repareren of een meterkast moet vervangen als er zich problemen voordoen, het goede nieuws is dat een elektricien in de buurt je hier graag mee helpt. In de meeste oude huizen is de kans groot dat de zekeringkasten verouderd zijn, maar nog steeds werken, maar kortsluiting kunnen veroorzaken. Dit is natuurlijk niet goed voor je apparaten. Bepaalde apparaten, zoals laptops en televisies, kunnen erg overstuur raken en zelfs kapot gaan als je kortsluiting ervaart. En de kosten van de kapotte apparaten kunnen opwegen tegen het vervangen van de meterkasten. Het komt vaak voor dat de meterkast, of de oude zekeringkast, moet worden verplaatst, vervangen of gerepareerd. Dit komt vooral veel voor bij oudere huizen en het is daarom aan te raden deze te laten keuren als je in een oud huis woont. En het is zeker aan te raden om de vervanging over te laten aan een specialist.

Oude meterkast vervangen

Sinds 1976 is het in Nederland verplicht om een ​​aardlekschakelaar te hebben. Veel zekeringkasten zijn dan ook verouderd. Als de elektricien ziet dat u nog geen aardlekschakelaar heeft, zal hij dit uiteraard bij u melden en u adviseren deze te vervangen. Als je al jaren geen elektricien meer bij je hebt gehad, is het tijd om zelf een kijkje te nemen. Neem dan contact op met een competente elektricien om te bespreken of de meterkast vervangen wel of niet nodig is. De meeste residentiële elektriciens zijn bekend met de meeste meterkasten en kunnen u vertellen welke meterkasten een aardlekschakelaar hebben en welke niet. Tegenwoordig is het hebben van een aardlekschakelaar verplicht, omdat dit de brandveiligheid bevordert. De aardlekschakelaar bevordert ook de brandveiligheid doordat hij bij kortsluiting alle stroom in de woning onderbreekt, waardoor de toestellen niet doorbranden.

Groepsvak uitvouwen

Als u in uw woning last heeft van een stroomstoring, heeft u mogelijk weinig groepen in uw meterkast, dit kan de oorzaak zijn van de stroomstoring of kortsluiting. Oude huizen hebben vaak maar 3 groepen, wat in de meeste gevallen veel te weinig is voor het aantal apparaten dat momenteel gemiddeld in gebruik is. Eigenlijk zou elk groot huishoudelijk apparaat zijn eigen groep moeten hebben. Je kunt natuurlijk ook twee grote huishoudelijke apparaten, zoals een vaatwasser en een droger, op dezelfde groep aansluiten en ervoor zorgen dat je ze niet tegelijkertijd inschakelt. De kans is groot dat je het vergeet en dat de stroomonderbrekingen gelijk omwaaien. Tegenwoordig is het normaal om 6 tot 8 groepen thuis te hebben. Sommige huishoudens zijn zelfs opgeschaald naar 12 groepen.