Intaro.nl
Image default
Dienstverlening

Hernia, de oorzaken, symptomen en behandeling

De schijven zijn als kleine kussens tussen elke wervel. Ze kunnen in de loop van de tijd verslechteren door ziekte of door het verouderingsproces. Helaas leidt dat tot een hernia.

Er zijn veel behandelingen bij hernia’s, waaronder een chirurgische ingreep die, zoals alle chirurgische ingrepen, een risico op complicaties met zich meebrengt. Chirurgie wordt meestal gezien als laatste redmiddel wanneer andere maatregelen hebben gefaald of wanneer de symptomen van een hernia extreem hardnekkig zijn.

 

Wat is een hernia?

Hernia wordt veroorzaakt door spanning op de tussenwervelschijven die zich tussen de wervels bevinden. Ze verliezen flexibiliteit, veranderen van positie en veroorzaken een hernia. Na verloop van tijd breekt de vezelige ring rond de schijf af en begint de zenuwstructuren onder druk te komen, wat pijn veroorzaakt.

Belangrijkste oorzaken van de hernia 

De hernia kan op verschillende plaatsen voorkomen. Er is sprake van een hernia wanneer er een verplaatsing van de tussenwervelschijf in het wervelkanaal is, die drukt op nabijgelegen zenuwstructuren: zintuiglijke en motorische wortels van de ruggenmergzenuwen en het ruggenmerg.

De oorzaken van schijfherniatie zijn vooral trauma’s of beschadigingen door acute ontstekingen. Soms verschijnt het als gevolg van een plotselinge overmatige inspanning, bijvoorbeeld bij het heffen van gewichten nadat de wervelkolom te gekromd is.

 

Hernia-symptomen 

De symptomen van een hernia zijn afhankelijk van het gedeelte waarin ze zich bevindt. Af en toe is de ruggenmergbreuk asymptomatisch. Een typisch symptoom is echter rugpijn in een bepaalde episode.

Belangrijkste symptomen van een hernia in de lendenstreek

– Pijn die uitstraalt naar de heupen, dijen en knieën;
– Pijn in de onderbuik;
– Pijn in de lies;
– Ischias;
– Tintelend gevoel in de onderste ledematen;
– Moeite met plassen.

 

Behandeling hernia

De behandeling bij hernia’s is afhankelijk van de symptomen. Als het asymptomatisch is, hoeft er geen actie te worden ondernomen. Meestal klaagt de patiënt over pijn, dus de behandelmethoden zijn dat ook:

– Fysiotherapie;
– Oefeningen;
– Massage;
– Warmtetherapie;
– Lasertherapie;
– Elektrische therapie;
– Medicamenten om de spierspanning te verminderen;
– Pijnstillers;
– Anti-ontstekingsmiddelen;
– Chirurgie.

 

Hernia-operatie

Hernia-operaties worden alleen in extreme gevallen uitgevoerd, vooral wanneer er sprake is van een onvrijwillig ledemaat. De chirurgische ingreep biedt een laag risico op complicaties en brengt grote verlichting voor de patiënt.

Na de operatie kan de patiënt pijn voelen op de plaats waar de operatie eerder werd uitgevoerd, in dit geval zijn de pijnstillers effectief. Na de operatie is het ook mogelijk om de instabiliteit van de wervelkolom te voelen, die met behulp van spierversterkende oefeningen wordt verminderd.