Intaro.nl
Image default
Woningen

Hanglamp bevestigen: een stapsgewijze handleiding

Als je op zoek bent naar een manier om een hanglamp op te hangen, dan ben je hier aan het juiste adres. In deze stapsgewijze handleiding leggen we uit welke gereedschappen en materialen je nodig hebt, hoe je de bevestigingsbeugel bevestigt, hoe je de bedrading aansluit op het kroonsteentje en hoe je de hoogte van de hanglamp boven je eettafel bepaalt. Tot slot geven we je nog een tip waar je de perfecte hanglamp kunt vinden. Lees snel verder!

Benodigdheden

Om een hanglamp op te hangen heb je verschillende gereedschappen en materialen nodig. Zorg ervoor dat je een schroefmachine, een klopboormachine, schroeven, pluggen, een schroevendraaier, een striptang en een spanningszoeker bij de hand hebt. Het is belangrijk om de stroom volledig uit te schakelen voordat je begint met het monteren van een hanglamp.

Bevestiging van de bevestigingsbeugel

De bevestigingsbeugel van een hanglamp is meestal rechthoekig met gevouwen uiteinden. Dit is waar de lamp uiteindelijk aan vast komt te zitten. Zorg ervoor dat je de draden stript met een striptang en dat de kale draden op de juiste manier worden aangesloten op de lamp. Als je de bevestigingsbeugel niet vast kunt schroeven in de centraaldoos, dan moet je apart gaten boren in het plafond.

Aansluiting op het kroonsteentje

Sluit de bedrading aan op het kroonsteentje van de hanglamp en plaats de draden in de juiste gaten. Schroef het kroonsteentje stevig dicht. Meestal heb je alleen een bruine en een blauwe draad, die dan in de twee gaten gaan van het kroonsteentje. Soms zit er ook een gat in het midden voor een geel-groene draad. Dit is de zogenaamde aarde-draad. Als je hanglamp geaard is, moet je ook deze draad aansluiten op het kroonsteentje.

Hoogte van de hanglamp boven de eettafel

Een veelgestelde vraag is: hoe hoog moet mijn hanglamp boven mijn eettafel hangen? De gemiddelde ophanghoogte van een hanglamp is ongeveer 70 cm. Een handige vuistregel is dat de lamp op ooghoogte moet hangen wanneer je staat en dat je er onderdoor kunt kijken als je aan tafel zit. Daarnaast moet de hanglamp zo hoog hangen dat het gehele tafelblad verlicht wordt. Dit is afhankelijk van de hoogte van je plafond en de grootte en vorm van de tafel.

Waar koop je een goede hanglamp?

Ben je op zoek naar een goede hanglamp? Kijk dan eens bij Lampentotaal.nl. Hier vind je hanglampen in alle soorten en maten, van design tot minimalistisch en van antiek tot modern. Met bijna 4,7 sterren en het grootste aanbod aan binnenlampen is Lampentotaal.nl de nummer één marktleider als het gaat om hanglampen.