Intaro.nl
Image default
Woning en Tuin

De voordelen van strakke, moderne duo rolgordijnen

In de loop der jaren hebben we eindeloos fascinerende verschillende soorten raamdecoratie gezien die de natuur nabootsen – verticale en horizontale houten jaloezieën, houten luiken, natuurlijk gras en bamboe tinten, vouwgordijnen en gordijnen met dierenprint – noem maar op, het is er! Tegenwoordig zijn er ook zebra rolgordijnen. Maar wat zijn zebra rolgordijnen? Precies wat het zegt dat het is! Een zebra-gestreepte optie voor ramen! Zebra rolgordijnen worden daarom ook wel duo rolgordijnen genoemd.

Sommige fabrikanten noemen ze zebra rolgordijnen, anderen noemen ze duo rolgordijnen. Er worden dus veel verschillende termen door elkaar heen gebruikt (maar het eerste beschrijft het zeker het best – gemaakt van afwisselende strepen van lichtdoorlatend en transparant), deze zonwering is gemaakt van een lichtgewicht maar stevig polyester materiaal dat aan een rolbuis mechanisme bevestigd is; het is in wezen een veelzijdig rolgordijn dat zowel lichtdoorlatende als transparante banen combineert. Er bestaan ook verduisterende duo rolgordijnen, deze bestaan uit een transparante en een verduisterende stoflaag.

Lichtdoorlatend of verduisterend

Alles in één, waardoor je kunt kiezen voor een afwisselend doorschijnend en donker effect, met de voor- en achterkant van de kap perfect op elkaar afgestemd – maakt dat er afwisselend diffuus licht naar binnen stroomt. Je stelt de banen zo af zodat je zelf bepaalt of de ruimte verlicht of verduisterd wordt. Wat vind je daarvan, een zebra-effect? Je kunt de strepen ook uitlijnen om net die gewenste hoeveelheid licht door te laten, of het rolgordijn zo afstellen dat alleen de donkere banden te zien zijn, voor een verduisterend effect. Nu we het toch over de afstemming hebben gehad, zou het nalatig van me zijn weg te laten dat de donkere banden verkrijgbaar zijn in transparante en verduisterende opties, terwijl de doorschijnende band standaard is.

Privacy

Het mooie van deze soort raamdecoratie is dat ze in enorme mate verstelbaar zijn. Zelfs helemaal neergelaten, met de strepen perfect op elkaar afgestemd, zijn de verduisterende banden niet helemaal doorschijnend; ze laten gefilterd licht in de kamer toe, en dempen de inkijk van buiten omdat de verduisterende banden een zekere hoeveelheid licht naar buiten weerkaatsen. Voor totale privacy, vooral ’s nachts, stel je de duo rolgordijnen zo in dat de donkere banden de transparante banden overlappen, zodat alle inkijk van buiten geblokkeerd wordt. Zet het rolgordijn omhoog zodat het helemaal intrekt voor een onbelemmerd zicht naar buiten.

Isolatie

Het feit dat licht uit een kamer naar buiten gereflecteerd wordt, heeft invloed op het handhaven van een vrij standaard temperatuur binnenshuis en beschermt tegelijk de elementen binnenshuis tegen de harde UV stralen van de zon. De donkere banden hebben de neiging licht te absorberen, en daardoor warmte, dus zelfs bij koud weer kunnen de duo rolgordijnen een zekere mate van isolatie bieden, vooral omdat ze over de rolbuis gedrapeerd zijn. Zijn duo rolgordijnen dan niet de perfecte oplossing? En je hoeft niet van kant te wisselen naargelang het seizoen! Het is ook aan te bevelen de gordijnen zo dicht mogelijk tegen de ramen te hangen, met de zijkanten ook zo dicht mogelijk tegen de muren, om een zo perfect mogelijk afgesloten ruimte te scheppen. Zo functioneren ze het beste als isolerende gordijnen.

Onderhoud en schoonmaken

Het schoonmaken van duo rolgordijnen wordt ook gemakkelijk gemaakt, want deze tinten kunnen met een veer worden afgestoft, zachtjes gestofzuigd, en zo nodig met een vochtige doek af te nemen om ze er fris en nieuw te laten uitzien. Ga voor gemak en uitstraling in één, kies voor duo rolgordijnen!

 

https://www.raamdecoratie.com

Gerelateerde artikelen

Goedkope vouwgordijnen op maat

Kunstgras Deventer, steeds een groen grasveld

Waar kan ik een matrassen op maat laten maken?