Intaro.nl
Image default
Bedrijven

5 Essentiele lasbenodigdheden

Met de juiste tools gaat elke klus veel sneller. Voor laswerken is dat niet anders. Hieronder vind je vijf lasbenodigheden die niet mogen ontbreken. PS: natuurlijk hebben we lasapparaten buiten beschouwing gelaten. 

1- Een lastafel

Wie regelmatig laswerken uitvoert kan echt niet zonder een professionele lastafel. Deze werkbank is speciaal ontworpen om al je materiaal, of het nu gaat om buizen of profielen, netjes op hun plaats te houden, zodat je de perfecte lasnaad kan creëren. Als je bij een machinehandel als De Tollenaere een lastafel zoekt, zal je merken dat er verschillende soorten verkrijgbaar zijn, afhankelijk van de diameter van de gaten (meestal 16, 22 of 28 mm). Sommige modellen hebben tevens een zijwand en/of zijn in hoogte verstelbaar. 

2- Een laskar

De kans is groot dat je niet altijd op dezelfde plaats laswerken uitvoert. In dat geval komt een laskar van pas. Op dit wagentje kan je de lasmachine, gasflessen en andere benodigdheden transporteren. 

3- Veiligheidsuitrusting

Een ongeluk is snel gebeurd. Daarom kunnen we het belang van een goede veiligheidsuitrusting (ook gekend als PBM) niet genoeg onderstrepen. Een lashelm is absoluut een must-have. Die beschermt je ogen tegen de felle lasvlam. Natuurlijk kan je die ook gebruiken als oogbescherming tegen rondvliegend metaal tijdens het slijpen of schuren. Verder raden we aan om lashandschoenen te dragen. 

4- Staalborstel & bikhamer

Om de lasnaad te reinigen heb je een stevige staalborstel nodig. Voor het zwaardere werk kan je een staaldraadschijf gebruiken. Je kan ook roest of slakken verwijderen met behulp van een bikhamer. 

5- Anti-Spat lasspray

Gebruik wat anti-spat lasspray op je toorts voordat je met de werken begint. Hiermee voorkom je lasspetters op je toorts zonder een verontreiniging van de las. Zo gaat je lastoorts langer mee.